Najzdrowszy owoc na świecie


Charakterystyczny smak mango ciężko byłoby pomylić z jakimkolwiek innym – ten wyjątkowo słodki owoc od razu przywodzi na myśl egzotyczne kraje i tropikalne destynacje. Pomimo swojej słodyczy, mango jednocześnie świetnie gasi pragnienie, a nawet posiada właściwości chłodzące, co jest szczególnie ważne w krajach, w których występuje ono naturalnie. Słodki, orzeźwiający aromat to zdecydowanie ogromna zaleta mango.

Smaczne i zdrowe

Jednak mango to nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Nic dziwnego, że zaliczane jest do „najzdrowszych owoców na świecie”. Mango to przede wszystkim świetne źródło fosforu, wapnia i żelaza. Jest bogate w białko, błonnik i pektyny. Zawiera niacynę i pomaga dostarczyć naszemu organizmowi witaminę A oraz C. Dodatkowo jest również zdrowym źródłem węglowodanów, więc świetnie sprawdzi się jako element diety sportowców, przed bądź po wysiłku fizycznym. Nie bez powodu Hindusi zwykli nazywać ten owoc „owocem bogów”.
Wiemy już, jak pozytywne składniki odżywcze zawiera mango. Ale co to oznacza dla nas w praktyce? Mango to nasz sprzymierzeniec w walce z nowotworami (zwłaszcza, gdy mowa o raku piersi). Może także pomóc w obniżeniu poziomu cukru czy cholesterolu we krwi, w związku z czym szczególną uwagę powinny zwrócić na ten owoc osoby chorujące chociażby na insulinooporność lub cukrzycę. Dzięki zawartości błonnika, mango jest także świetnym przyjacielem osób zmagających się z nadwagą. Także podrażnione gardło będzie nam wdzięczne za porcję mango, gdyż sok z tego owocu przyspiesza regenerację błony śluzowej górnych dróg oddechowych.

Pulpa z mango

Dziś mango bez większego problemu możemy dostać w różnych sieciach hipermarketów. Poza świeżą formą owocu, możemy sięgnąć również po półprodukty, jak np. pulpa z mango. Zawiera ona to, co najlepsze, a więc słodki miąższ, bez skóry czy pestek. Jedną z najbardziej pożądanych odmian jest zdecydowanie indyjska odmiana Alphonso. Przy zakupie pulpy zwróćmy uwagę na dodatkową zawartość cukrów – im niższa, tym lepiej. Mango samo w sobie jest już wystarczająco słodkie, więc z powodzeniem powinny wystarczyć nam cukry, które występują w nim naturalnie. Apetyczna konsystencja kremowego przecieru z powodzeniem przydaje się w przygotowaniu szeregu dań. Pulpa świetnie nadaję się oczywiście do dań słodkich i deserów, ale także dań wytrawnych. Co możemy zrobić z pulpy?

Zastosowanie w kuchni

Pulpa z mango to świetny dodatek do ciast i deserów. Z jej pomocą możemy także przyrządzić zdrowe dżemy, marmolady, a nawet galaretki owocowe. Po zmrożeniu pulpy otrzymamy orzeźwiający sorbet na gorące dni, a po dodaniu mleka – lody. Z pulpy możemy wyczarować również koktajle czy syropy, a po jej rozcieńczeniu – aromatyczny sok, który ochłodzi nasz organizm.
Najbardziej popularnym napojem z mango jest „mango lassie”, czyli indyjski napój, którego podstawę tworzą mango oraz jogurt. Jest to prosta i bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska. Wystarczy zblendować składniki na gładką masę. Zależnie od gustu, można dodać również syrop klonowy, miód bądź szczyptę kardamonu. Smacznego!

Related Posts